5 napojów, których nie zamawiaj w samolocie. Stewardessa podpowiada
Zanim złożysz zamówienie podczas lotu, być może warto jeszcze raz zastanowić się nad tym, co wybierzesz. Oto pięć napojów, których zdaniem stewardessy nie należy zamawiać podczas lotu. Lista może zaskoczyć.
1. Krwawa Mary
Stewardesa linii American Airlines, Andrea Song przyznaje, że „w dniach poprzedzających lot zawsze unikam pokarmów o wysokiej zawartości sodu, ponieważ stawy, zwłaszcza w nogach, stopach i kostkach, mają tendencję do puchnięcia.”Bloody Mary — popularny drink nie tylko w barze, ale na pokładzie samolotu. – Jordan Siemens / Getty Images
Jeśli chcesz czuć się świeżo po wylądowaniu, unikaj popularnego drinka przygotowywanego z wódki, soku pomidorowego i przypraw — Krwawa Mary podbiła świat w latach 50. XX w. Stewardessa tłumaczy:
„Radzę za wszelką cenę unikać soku pomidorowego. Podstawowy składnik Krwawej Mary — Bloody Mary Mix zawiera 12 razy więcej sodu niż przeciętny napój bezalkoholowy”
W trakcie trwania lotu zmieniają się także kubki smakowe, podkreśla Andrea Song i ostrzega, że zamówiona na pokładzie Krwawa Mary może się wydawać słodsza niż ta doskonale znana z baru.
2. Dietetyczna Cola
Tu argument jest czysto logistyczny — oczekiwanie na zamówioną colę może się po prostu dłużyć. Stewardessa zauważa, że przelewanie napojów gazowanych do szklanek trwa dłużej, ponieważ niższe ciśnienie powietrza w kabinie ułatwia uwalnianie CO2.
„Dosłownie muszę siedzieć i czekać, aż bąbelki opadną, zanim będę mógł kontynuować nalewanie”
– tłumaczy stewardessa Jet na swoim blogu i dodaje:
– Jeżeli trzech pasażerów poprosi o dietetyczną colę, to w międzyczasie zdążę przyjąć zamówienie na kolejne trzy drinki i je podać, a dopiero potem kończę rozlewanie dietetycznej coli.
3. Herbata lub kawa
Tak, podczas długich lotów łyk ciepłego napoju jest nieraz największym ukojeniem. Stewardessy podpowiadają jednak, że zamówienie herbaty lub kawy może wcale nie być takim dobrym pomysłem.Kawa na pokładzie samolotu może być nie najlepszym pomysłem. – Yaroslav Astakhov / Shutterstock
Stewardessa Kat Kamalani przyznała, że sama nigdy nie prosi o nic z gorącą wodą na pokładzie samolotu. Kamalani w mediach społecznościowych wyznała dlaczego:
„Zbiorniki na wodę nigdy nie są czyszczone i są obrzydliwe.”
Stewardessa dodaje, że jest to powód, dla którego sam personel pokładowy rzadko korzysta z ciepłych napojów. Kamalani radzi także rodzicom podróżującym z dziećmi, aby do przygotowania posiłków zamiast gorącej wody wykorzystali wodę butelkowaną, a następnie poprosili załogę o podgrzanie, eliminując w ten sposób bakterie, które mogą zalegać w nieczyszczonych zbiornikach.
4. Alkohol
Działanie powietrznych podróży na organizm także nie pomaga, a też nie od dziś wiadomo, że alkohol odwadnia. Zamawiając na pokładzie wino, drinka czy piwo pozbawisz się bardzo potrzebnych płynów.Alkohol w samolocie – Jaromir Chalabala / Shutterstock
Alkohol jest też główną przyczyną agresywnego zachowania niektórych pasażerów podczas lotu. Jeszcze w 2019 r., Agencja Bezpieczeństwa Lotniczego UE (EASA) alarmowała, żeśrednio co trzy godziny lot w Unii Europejskiej zostawał zakłócony przez niewłaściwe zachowanie pasażera, a raz w miesiącu z powodu takich incydentów dochodziło do awaryjnego lądowania.
Problem agresywnych pasażerów pod wpływem alkoholu jest na tyle duży, że niektóre linie lotnicze, w tym American Airlines, Southwest i Deltana początku b. r. zdecydowały się całkowicie zrezygnować z podawania napojów procentowych na pokładzie swoich samolotów.
Zobacz również
Nie próbuj też pić na pokładzie alkoholu zakupionego tuż przed odlotem w strefie bezcłowej — w Wielkiej Brytanii picie własnego alkoholu podczas lotu jest nielegalne. Nawet jeśli alkohol został kupiony w sklepie Duty Free lub ma mniej niż 100 ml, nie wolno go spożywać na pokładzie samolotu.
5. Woda z kranu
Po wszystkich poprzednich ostrzeżeniach możesz pomyśleć, że jedyną bezpieczną opcją jest woda — prawda, jednak wyłącznie wtedy, gdy jest ona butelkowana. Tu argument jest podobny jak w przypadku napojów gorących na pokładzie.Najbezpieczniejszy napój dostępny na pokładzie samolotów — woda butelkowana. – Longfin Media / Shutterstock
W 2018 r. przez Hunter College NYC Food Policy Centre przeprowadziła ankietę wśród 11 linii lotniczych na temat wartości odżywczych oferowanych przekąsek, a także procedur czyszczenia i utrzymywania zbiorników na wodę. Charles Platkin, profesor żywienia i dyrektor wykonawczy Food Policy Center, przyznał:
„Samoloty przylatują i odlatują, a zbiorniki nie są opróżniane i czyszczone, bo jak tłumaczą linie lotnicze — nie ma na to czasu”
Co więcej, jak zauważa prof. Platkin:
— Zbiornik wody jest uzupełniany od góry po każdym użyciu. Cokolwiek znajdzie się na dole, tam pozostaje.
Źródło The SunData utworzenia: 8 listopada 2021, 15:13, onet.pl