Rząd zmienia COVID-owe restrykcje. Pozytywnie dla hoteli i turystyki!
Choć lokale gastronomiczne od soboty pozostają zamknięte, to w dalszym ciągu mogą działać restauracje w hotelach, choć pod ściśle określonymi warunkami – wynika z rządowego rozporządzenia opublikowanego w nocy z piątku na sobotę.
Kolejne restrykcje, związane ze zwiększoną liczbą zakażeń koronawirusem w naszym kraju, dotyczą m.in. lokali gastronomicznych, które od soboty znów muszą być zamknięte i mogą oferować jedynie dania i napoje na wynos. Nowe restrykcje – tak jak w przypadku ubiegłotygodniowego zamknięcia basenów i siłowni – nie spodobały się hotelarzom, którzy wystosowali w piątek stosowne pismo w tej sprawie do premiera Mateusza Morawieckiego.
Choć lokale gastronomiczne od soboty pozostają zamknięte, to w dalszym ciągu mogą działać restauracje w hotelach, choć pod ściśle określonymi warunkami – wynika z rządowego rozporządzenia opublikowanego w nocy z piątku na sobotę.
Kolejne restrykcje, związane ze zwiększoną liczbą zakażeń koronawirusem w naszym kraju, dotyczą m.in. lokali gastronomicznych, które od soboty znów muszą być zamknięte i mogą oferować jedynie dania i napoje na wynos. Nowe restrykcje – tak jak w przypadku ubiegłotygodniowego zamknięcia basenów i siłowni – nie spodobały się hotelarzom, którzy wystosowali w piątek stosowne pismo w tej sprawie do premiera Mateusza Morawieckiego.
W liście Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego do premiera czytamy, że “bezpieczniejsza jest obsługa gości w restauracji hotelowej przy zachowaniu reżimu sanitarnego, zachowaniu odległości między osobami i innych ograniczeń – niż umożliwienie im szukania wyżywienia poza hotelem”.
Izba zwraca uwagę, że po półrocznym okresie funkcjonowania w zaostrzonym reżimie sanitarnym hotele wyspecjalizowały się w bezpiecznej obsłudze gastronomicznej.
“Frekwencja obecnie we wszystkich hotelach jest tak niewielka, że nie ma niebezpieczeństwa naruszenia wymaganego dystansu społecznego w restauracjach hotelowych” – napisało IGHP.
Lobbing hotelarzy okazał się skuteczny – w piątkowym rozporządzeniu znalazła się informacja, że restauracje w hotelach mogą pozostać otwarte, ale tylko dla gości hotelowych nocujących tam przez co najmniej jedną dobę hotelową.
W rozporządzeniu dodano też, że podawanie posiłków “będzie się odbywało wyłącznie do stolika i w reżimie sanitarnym”.
Przypomnijmy, że taki sam wyjątek obowiązuje dla hotelowych basenów i siłowni, które mogą być otwarte dla hotelowych gości
źródło: fly4free.pl